De moestuin mulchen (moestuinblog #195)

Waar zijn de brandneteltopjes?

0
430
Bij de broccoli ben ik gaan mulchen met brandnetel. (Foto Erik van Huizen)
Bij de broccoli ben ik gaan mulchen met brandnetel. (Foto Erik van Huizen)

Het is al weer aardig droog in de moestuin en voor volgende week verwachten de meteorologen in Arcen temperaturen tot een kleine dertig graden. Het is dus weer tijd om te mulchen.

We hebben in onze moestuin gelukkig een overdaad aan planten waarmee we kunnen mulchen. Zoals het zevenblad. We eten zevenblad ook wel. Je kan er bijvoorbeeld een heerlijke pesto van maken, maar uiteindelijk valt er niet tegenop te eten. Het is simpelweg teveel. Dus dan maar mulchen met dit waardevolle plantje. Ook mulchen we vaak met gemaaid gras.

Topjes weg
Brandnetel hebben we ook nog genoeg in de moestuin staan. Omdat deze bijna begint te bloeien, heb ik daar een flink deel van geknipt. Ik heb wel genoeg laten staan, want veel brand vinden de brandnetel een prima plek om te bivakkeren.

Overigens was er vreemds aan de hand met de brandnetel. Van sommigen waren de topjes er al af. Ik vroeg mij af hoe dat kon, maar realiseerde mij toen dat wij af en toe bezoek krijgen van Petroesjka. Zij geeft in Arcen een heksenopleiding en gebruikt ‘onze’ verse topjes van de brandnetel. Gelukkig had ze nog genoeg voor ons laten staan om te kunnen mulchen. Want mulchen is in deze tijd van droogte belangrijk.

23 graden
Door te mulchen kan je ervoor zorgen dat je minder vaak hoeft te sproeien. De grond blijft losser en vochtiger, zelfs als het heel erg warm is hoef je niet snel water te geven. Zonder mulch kan de grond in de zon makkelijk 50 graden worden, met een beetje mulch wordt dat 30 graden en heb je voldoende gemulchd dan bedraagt de temperatuur van de grond eigenlijk altijd rond de 23 graden. De planten krijgen dan niet steeds een grote temperatuurschok.

Tip Kijk in mijn moestuinbeestjesblog wat er nog meer allemaal leeft in onze moestuin

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here