Breedbandhuismoeder

Forse uil

0
108
Als je goed kijkt, zie je dat poten van de breedbandhuismoeder aan de uiteinden zwarte en witte ringen heeft. (Foto Erik van Huizen)
Als je goed kijkt, zie je dat de poten van de breedbandhuismoeder aan de uiteinden zwarte en witte ringen heeft. (Foto Erik van Huizen)

Deze nachtvlinder zag ik in de avondschemering zitten op een blad van de aardpeer. De breedbandhuismoeder zat er vrijwel roerloos. Wellicht nog bij te komen van een dag waarbij de temperatuur boven de dertig graden uitkwam.

Dat er nog weinig leven zat in deze nachtvlinder kan wel kloppen. De breedbandhuismoeder is namelijk in de nacht actief. Het was gewoon nog te vroeg toen ik deze vlinder uit de familie van de uilen zag zitten.

Brandnetel
De breedbandhuismoeder is voor een uil vrij groot, tussen de twee en drie centimeter. Je kan hem van half juni tot en met eind september zien vliegen. Je vindt de breedbandhuismoeder veelal in bosachtige gebieden, heel af en toe in een tuin.
Waardplanten, planten waarop de vlinder haar eitjes afzet en waarvan de rupsen leven, voor de breedbandhuismoeder zijn onder meer brandnetel en zuring.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here