Bonen oogsten (moestuinblog #306)

Veel variatie

0
99
De jonge peulen kan je vaak ook als snijboon eten, maar wij hebben de peulen laten drogen voor de bonen. (Foto Erik van Huizen)
De jonge peulen kan je vaak ook als snijboon eten, maar wij hebben de peulen laten drogen voor de bonen. (Foto Erik van Huizen)

In onze moestuin zijn de bonen klaar om geoogst te worden. Je kan ze drogen, maar ook vers zijn ze heerlijk. We hebben allemaal verschillende, van hagelwit tot diepzwarte en daar tussenin.

De bonen die uit de peulen kwamen vormen een bont gezelschap. (Foto Erik van Huizen)
De bonen die uit de peulen kwamen vormen een bont gezelschap. (Foto Erik van Huizen)

Van de zorgboerderij waar vrijwilligerswerk doe, kreeg ik in het voorjaar wat gedroogde bonen. Het waren boerentenen, Groninger pronkbonen en zwarte bonen. Ik heb ze laten klimmen in een soort piramidevorm. Daarvoor heb ik verschillende stammetjes in de tuin als een tipi tegen elkaar gezet.

Vooral gaten
In het begin ging het overigens niet zo goed met de jonge bonenstruikjes. De naaktslakken hadden de plantjes gevonden. Van de bonenbladeren bleef niet veel over. We zagen vooral veel gaten. Maar de sterkste wint in de natuur en uiteindelijk werd het toch een weelderig groene piramide. Met heel veel witte en oranje bloemetjes. En nu dus bonen. Ik ga ze gebruiken in een soep. Voor de cursisten van de cursus ‘De Natuurlijke, Voedende en Helende Tuin’.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here