Ik kan mij soms enorm verwonderen over het vele leven wat onze tuin biedt. Niet alleen boven de grond, maar ook erin. Deze grote verscheidenheid noemen we biodiversiteit. En deze holt in Nederland hard achteruit. Voedselbossen kunnen een deel van de oplossing zijn.
Sinds een paar weken werk ik op een zorgboerderij. Daar komen een aantal dagen in de week mensen met een (verstandelijke) beperking. Het is een mooi gezelschap. Een deel van hen helpt mee met de aanleg van een voedselbos. In dit toekomstige bos van twee hectare komen vele duizenden planten, struiken en bomen. Een groot deel daarvan moet nog de grond in. Een flinke, maar leuke klus.
Inheems
Een van de uitgangspunten van een voedselbos is dat je zoveel mogelijk inheemse soorten plant. Want vooral die soorten zorgen voor meer biodiversiteit. Er komen veel beestjes op af. Zo hebben we deze week in het nieuwe voedselbos een zomereik geplant. Een goede keuze. Want op de zomereik leven wel 500 verschillende soorten insecten. Op een Amerikaanse eik maar dertien. Wonderbaarlijk toch? En goed om bij stil te staan als je ook wilt bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit.
