Minister neemt motie verbieden glyfosaat niet zonder meer over

0
136
Minister Adema wil eerst het voorstel van de Europese Commissie bestuderen en wil de mening weten College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. (Foto Ministerie LNV)
Minister Adema wil eerst het voorstel van de Europese Commissie bestuderen en wil de mening weten College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. (Foto Ministerie LNV)

DEN HAAG Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit neemt de aangenomen motie van de Partij voor Dieren tegen de nieuwe Europese goedkeuring van glyfosaat te stemmen, niet zonder meer over. Adema wil eerst het voorstel van de Europese Commissie (EC) over de nieuwe Europese goedkeuring van glyfosaat bestuderen.

Adema schrijft in een brief aan de Tweede Kamer het voorstel nog niet te hebben ontvangen. ‘Ik vind het in het kader van een zorgvuldig besluitvormingsproces én uit respect voor dat proces belangrijk om dat af te wachten. Ik wil vervolgens het EC-voorstel goed bestuderen.’
Adema gaat ook nog advies vragen aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Daarna neemt het kabinet een standpunt in. In de afweging van het kabinet speelt de aangenomen Kamermotie volgens Adema wel ‘een zwaarwegende rol’.

Nader bestuderen
Het voorstel van de Europese Commissie wordt in de eerstkomende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed vergadering over gewasbeschermingsmiddelen op 22 september voor de eerste keer besproken. Er wordt dan nog niet gestemd. De Nederlandse vertegenwoordiger zal daar aangeven dat het kabinet het EC-voorstel eerst nader wil bestuderen, voordat er een inhoudelijk standpunt wordt ingenomen. ‘Uiteraard zal Nederland in deze vergadering wel aangeven dat het parlement het kabinet verzocht heeft tegen de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat te stemmen.’

De stemming over de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat vindt naar verwachting 13 oktober plaats.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here