Het nut van het weken van gedroogde bonen

Je moet er wel de tijd voor nemen

0
547
Het weken van gedroogde peulvruchten heeft meer nut dan alleen het verkorten van de kooktijd. (Foto Erik van Huizen)
Het weken van gedroogde peulvruchten heeft meer nut dan alleen het verkorten van de kooktijd. (Foto Erik van Huizen)

Het is een goed gebruik in de natuurvoedingskeuken. Gedroogde bonen moet je eerst een nacht weken. Maar in ons hectische bestaan schiet het er nogal eens bij in. We eten bonen uit pot of blik, of koken de gedroogde bonen in de snelkookpan. Lekker makkelijk. Maar het weken van peulvruchten doet meer dan alleen de kooktijd verkorten.

Peulvruchten zijn in de natuurvoedingskeuken belangrijk. Ze zorgen voor de nodige eiwitten. Maar ze bevatten ook koolhydraten die wij in ons lichaam maar moeilijk kunnen veteren. Darmbacteriën in de dikke darm kunnen dat wel. Maar daarbij ontstaat gas. Dat ervaren wij als winderigheid. Je kan dit voor een groot deel voorkomen door de peulvruchten een nacht lang te weken. Een stukje kombu met de bonen meekoken zorgt voor een nog betere vertering. Net als de bonen een beetje laten ontkiemen.

Weken breekt af
Maar het weken van peulvruchten heeft nog meer nut. Het weken breekt ook stofjes af die we als mensen niet teveel binnen moeten krijgen. In kleine hoeveelheden zijn ze goed voor ons afweersysteem. In grotere hoeveelheden kunnen ze echter onze mineralenhuishouding verstoren.

Deze stofjes, zoals lectines, saponinen en fytinezuur worden afgebroken door de bonen te weken. En dat is belangrijk. Fytinezuur bindt zich in onze darmen namelijk aan bepaalde mineralen. Het lichaam kan daardoor onder meer ijzer, zink, calcium, magnesium en fosfor moeilijker opnemen. Maar moeder natuur heeft daar een oplossing voor bedacht. In voedingsmiddelen met veel fytinezuur zit namelijk fytase. Dit breekt fytinezuur af. Fytase kan echte niet tegen hitte, koken dus. Het blijft dus belangrijk om gedroogde peulvruchten te weken. Alleen zo kom je van het fytinezuur af. En dat duurt inderdaad een nacht. Je moet er dus wel even de tijd voor nemen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here