Fruit in de natuurvoedingskeuken

Yin en yang

0
365
Fruit is het hele jaar door te krijgen. Maar hebben we het ook het hele jaar door nodig? (Foto Erik van Huizen)
Fruit is het hele jaar door te krijgen. Maar hebben we het ook het hele jaar door nodig? (Foto Erik van Huizen)

Fruit is gezond, je moet er volgens het Voedingscentrum minstens twee stuks per dag van eten. Maar de vraag is of fruit altijd goed is voor je lichaam. In alle jaargetijden.

Fruit kunnen we het hele jaar door overal krijgen. En de schappen liggen dan ook nog vol met hetzelfde fruit. Maar fruit wordt natuurlijk niet het hele jaar door geoogst. Zeker niet in ons landje. Als we het niet van de boom of de struik kunnen halen, komt het uit de koeling of van ver. Ervan uitgaande dat de natuur je ieder seizoen geeft wat je nodig hebt, je dus leeft met de seizoenen, lijkt dat dus geen goede weg.

Yin
Als we heel ver teruggaan in de tijd, toen er nog geen koelkasten en vriezers waren, aten de mensen fruit vers en rijp van de boom. In de zomer en de nazomer was het er in overvloed. Voor de mens kwam dat goed uit. In de warme (na)zomer verkoelde het fruit het lichaam. Omdat fruit in de natuurvoedingskeuken te boek staat als yin, komt dat goed van pas tijdens het warme weer (yang). Het fruit houdt ons lichaam in de zomer dus in balans. In de winter hebben we het verkoelende verse fruit niet nodig. Daarom droogden onze voorouders het. Door het vocht eruit te halen maakten ze het fruit meer yang.

Van ver
Een groot verschil met onze voorouders is ook dat ze vooral lokaal geteeld fruit aten. Heel anders dan tegenwoordig. Ananas, bananen, sinaasappels en ander (sub)tropisch fruit, ze hadden er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Wij halen het nu van over de hele wereld. Maar dit voedsel is bedoeld om daar te nuttigen, lokaal. In de (sub)tropen. Het is te yin voor ons. Te verkoelend. We kunnen er last van krijgen, de kracht vloeit weg. Eet in de winter liever een stevige kom hete soep of een verwarmende ovenschotel.

Sap en smoothie
Ook als je bekijkt hoe we fruit de laatste jaren tot ons nemen, kan je constateren dat het originele fruit vaak nog amper is te herkennen. Zoals in het geval van sap. De vezels zijn eruit gehaald, het zijn suikerbommetjes geworden. In een glas appelsap gaan snel vier appels. Probeer die maar eens op te eten. Je merkt dat het een hele klus is. Je moet kauwen, de vezels doen hun werk. We raken snel verzadigd. In de vorm van sap slobber je de appels zo naar binnen.

Voor de hippe smoothie geldt eigenlijk hetzelfde. Je gebruikt dan wel de hele vrucht, maar ook een smoothie is meestal gemaakt van veel vruchten. En tegenwoordig ook wel van groenten. Maar groente en fruit drinken is niet hetzelfde als erop kauwen. De vezels worden vermorzeld in de blender, onze darmen hoeven amper nog iets te doen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here